Hospodářská zvířata přicházejí do styku se sledovanými kontaminanty zejména prostřednictvím kontaminovaného krmiva. Je ale zřejmé, že kromě přímého vstupu kontaminantů mohou přijímat látky částečně přeměněné, degradované, či vázané v různých více či méně stabilních sloučeninách. Rostlinná produkce vlivem kontaktu s kontaminujícími látkami, může obsahovat jiné zastoupení a koncentraci nutričně významných látek ve srovnání s produkcí, která s nimi nebyla v kontaktu.
V rámci této aktivity je sledována odezva vybraných druhů zvířat na krmnou dávku připravenou z modifikované rostlinné produkce. Jsou navrhovány receptury a vyrobeny experimentální krmné směsi s využitím programu Optimix.
Pro komplexní hodnocení nutriční hodnoty připravených krmných směsí a objemných krmiv je prováděno stanovení sušiny a popelovin, dusíkatých látek, hrubé a detergentní vlákniny, stravitelné organické hmoty a stravitelné vlákniny metodou in vitro, obsahu hrubého tuku, stravitelných aminokyselin a aminokyselin, bílkovinných frakcí, vliv extruze na krmnou kvalitu pšenice, obsahu škrobu.
K experimentům jsou využíváni potkani jako modelové organismy a dále drůbež, králíci, prasata a skot. Předpokládá se, že kontaminanty z krmiv budou specificky ovlivňovat zdravotní stav, chování zvířat. Budou snižovat parametry užitkovosti a ovlivňovat kvalitu živočišných produktů.