Pokročilé technologie pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin. Cílem projektu je vybudování špičkového výzkumného centra pokročilých technologií pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin. Toto centrum propojí obory zemědělské prvovýroby potravin a určování kvality a bezpečnosti potravin prostřednictvím odborníků na zpracování a technologii potravin, jmenovitě držitele ERA-Chair a jeho výzkumného týmu.
Cíle projektu
1. Vytvořit špičkový tým potravinářských technologů
Prvním hlavním cílem projektu je zřízení nejmodernějšího výzkumného centra pokročilých technologií pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin. Toto centrum propojí obory zemědělské prvovýroby potravin a určování kvality a bezpečnosti potravin prostřednictvím odborníků na zpracování a technologii potravin, jmenovitě držitele ERA-Chair a jeho výzkumného týmu. Vznik centra excelence ERA Chair představuje velmi důležitou příležitost pro rozvoj vyspělého zemědělsko-potravinářského sektoru a pro posílení přítomnosti České republiky na evropské a mezinárodní úrovni.
2. Zvýšit vědeckou a vzdělávací excelenci a posílit vědecké poznatky v oblasti potravinářských technologií
Druhým hlavním cílem je zvýšit vědeckou excelenci v oblasti potravinářských technologií, zpracování potravin a výživy a obecněji v oblasti kvality a bezpečnosti potravin, podporovat vědeckou spolupráci a integraci. Činnost týmu ERA Chair bude podporovat vývoj nových metod zpracování potravin a také základní a hraniční výzkum, vzdělávání a školení v oblasti zemědělství, potravinářských technologií a výživy. Výzkumné činnosti budou mít dopad na všechny kroky na cestě potravinového řetězce, od prvovýroby až po lidské zdraví, se zvláštní pozorností na zemědělsko-potravinářskou výrobu. V praxi bude dopad aktivit Era Chair pozitivně ovlivňovat kvalitu života evropských občanů. Zřízením držitele ERA Chair se zkvalitní vzdělávací činnost vybraných programů zaměřených zejména na zpracování potravin a zemědělské produkce tak, aby studenti získali nové teoretické i praktické znalosti a dovednosti, které zvýší jejich uplatnitelnost na trhu práce. Zkvalitnění vzdělávacího procesu bude dosaženo aplikací progresivních výukových postupů v rámci daných studijních programů s využitím moderních provozních technologií zpracování zemědělských produktů.
3. Posílit vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin
Třetím hlavním cílem projektu je zlepšit dostupnost inovativních technologií pro regionální farmáře prostřednictvím spolupráce se strategickým partnerem a dalšími mezinárodními spolupracovníky. Projekt přinese hlavní výstupy výzkumu v oblasti zemědělsko-potravinářské výroby, kvality zemědělských produktů, zpracování a technologie potravin na jednom místě farmářům a malým výrobcům nejen v České republice, ale ve všech evropských zemích. Projekt podpoří přenos nových interdisciplinárních výzkumných výstupů do společnosti s cílem zlepšit její znalosti o zpracování a kvalitě potravin a jejich nutričních hodnotách s cílem lépe porozumět přímému vlivu kvalitních potravin na lidské zdraví.