Pokus porovnával změny v kvalitě vajec během skladování, a to v závislosti na věku nosnic a způsobu jejich ustájení. Vejce slepic ve věku 26 a 51 týdnů byla sbírána čerstvá a skladována po dobu sedmi, čtrnácti a jednadvaceti dní. Vědci hodnotili jejich hmotnost, kvalitu bílku, funkční vlastnosti a obsah specificky účinných bílkovin.
Při hodnocení hmotnosti byla těžší vejce v obohacených klecích (61,7 g), vejce z výběhu vážila zhruba o dva gramy méně (59,6 g). Starší nosnice snášely vejce o vyšší hmotnosti (51 týdnů) a vejce čerstvá byla těžší než vejce skladovaná. Vejce z výběhu zase obsahovala výrazně více lysozymu, bílkoviny se silnými antibakteriálními účinky, jehož obsah během skladování se rychleji snižoval. Vejce mladších nosnic (26 týdnů) byla lehčí, ale obsahovala v bílku více bílkovin (ovotransferinu a ovoalbuminu).
Z výsledků pokusu je zřejmé, že tyto faktory ovlivňují kvalitativní vlastnosti vajec. Přečtěte si o tomto tématu více.
Spoluautorka vědecké práce:
prof. Ing. Eva Tůmová, CSc.
Changes in the quality of eggs during storage depending on the housing system and the age of hens. Poultry Science
Původní článek v plném znění naleznete zde:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119458276?via%3Dihub