Katedra kvality a bezpečnosti potravin (KKBP) se zaměřuje na kvalitu jak živočišných, tak rostlinných zemědělských produktů s ohledem na požadavky zakotvené ve společné zemědělské politice a evropské legislativě. Cílem je pokrýt oblast bezpečnosti a kvality zemědělských produktů „od pole až po vidličku“. Za tím účelem katedra sdružuje jak odborníky na zemědělskou prvovýrobu a kvalitu zemědělských surovin, tak i specialisty se znalostí technologie jejich zpracování a analytické chemiky, kteří se zaměřují na kvalitu a bezpečnost potravin. Toto logické propojení prvovýroby s potravinářským sektorem nabízí absolventům oboru široké uplatnění jak v zemědělství, potravinářství a prodeji potravin, tak i v kontrolních, legislativních a zkušebních institucích.
Vědeckovýzkumná činnost
Vědeckovýzkumná činnost KKBP pokrývá řadu oblastí agro-potravinářské problematiky. Laboratoř obilovin je zaměřena na určení rheologických parametrů a hodnocení kvality obilovin s ohledem na jejich pekařské vlastnosti. V oblasti využití přírodních látek je výzkum zaměřen na sledování antioxidační a antimikrobiální aktivity léčivých rostlin. Kromě hodnocení kvality masa a masných výrobků je katedra vybavena pro rutinní i speciální analýzy mléka a mléčných výrobků. Výzkum je zaměřen také na mléko kozí a ovčí. Senzorická analýza zemědělských produktů se orientuje na sledování změn organoleptických vlastností rostlinných a živočišných produktů během jejich skladování a zpracování. Sledován je také vliv způsobu produkce. Pro hodnocení kvality disponuje KKBP mimo jiné GC-FID, GC-MS, GCxGC-MS-O, HPLC-UV/VIS, HPLC-RI, MilkoScan FT 120, GC-QTOF, UHPLC-QTOF, NMR a MALDI-TOF.
Pedagogická činnost
KKBP vyučuje studenty bakalářských, magisterských a doktorandských studijních programů v následujících oblastech: kvalita a zpracování rostlinných produktů, kvalita a zpracování živočišných produktů, kvalita a zpracování mléka a mléčných výrobků, senzorická analýza zemědělských produktů, posklizňové úpravy, konzervace, skladování a balení potravin, bezpečnost, kvalita a certifikace potravin, biologicky aktivní látky.
Poradenství a spolupráce s praxí
V oblasti poradenství a praxe spolupracuje KKZP s těmito subjekty: Selgen, a. s., Cvrčovická pekárna s.r.o., GoodMills Česko a.s., Náchodský mlýn, a.s., Millba-Czech, a.s. - Mlýn Louny, Terpenix s.r.o., DELACON Biotechnik ČR, spol. s r.o, AgroBio Opava, s. r. o., Meclovská zemědělská, a. s., ReConsulting a.s., Natura Food Additives, a.s., Backaldrin, s.r.o., PENAM, a.s., Bidvest s.r.o., Farma Zahrádka, AGRO Jesenice a.s. apod. Aktivní je i spolupráce s vysokými školami, výzkumnými ústavy a institucemi obdobného zaměření, MZe a MZd ČR. V oblasti mezinárodní spolupráce spolupracuje KKZP s řadou evropských i mimoevropských univerzit (UVP Valencia, BOKU Wien, UHOH Hohenheim, Ege Izmir a další). V rámci těchto aktivit pořádá pravidelné letní školu pro studenty zaměřené na kvalitu a bezpečnost potravin.