Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky se podílí na výzkumu a výuce v oblastech zemědělské a potravinářské mikrobiologie a výživy lidí i zvířat. Na výzkumných projektech katedra spolupracuje zejména s Výzkumným ústavem živočišné výroby v.v.i., Ústavem živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v.v.i., Mikrobiologickým ústavem AV ČR v.v.i. a Vysokou školou chemicko-technologickou.
Vědeckovýzkumná činnost
Výzkumná činnost je orientována na 4 hlavní oblasti:
- půdní mikrobiologie
- mikrobiologie trávicího traktu a mléčných výrobků se zvláštním zřetelem na bifidobakterie
- hodnocení kvality krmných komponentů a výživa zvířat
- hodnocení kvality potravin a výživa lidí
Při studiu funkce a ekologie bakterií trávicího traktu jsou využívány jak metody klasické mikrobiologie, tak i metody biochemické a molekulárně-genetické.
Při výzkumu interakcí mikroorganismů, stravy a střevního epitelu jsou mimo jiné využívány i střevní buněčné linie Caco-2 a HT-29.
Výuka
Ve výuce katedra pokrývá široké spektrum předmětů z oblasti mikrobiologie, biotechnologie, pedobiologie, výživy a krmení zvířat, výživy člověka, dietetiky, krmivářství, apod. Celkem jde o cca 30 předmětů včetně výuky v angličtině. Katedra je garantem studijních oborů ‚‚Výživa zvířat a dietetika?‘‘ (magisterské studium) a ‚‚Výživa a potraviny‘‘ (bakalářské a magisterské studium). Výuka probíhá hlavně na FAPPZ, dále na PEF, FLD, TF a FTZ.
Poradenství a spolupráce s praxí
Katedra poskytuje služby v oblasti hodnocení kvality kysaných mléčných výrobků, probiotických preparátů a pitné vody. Pracovníci katedry, vedle účasti na školeních pořádaných katedrou, dále přednáší a konzultují problematiku výživy zvířat, krmení jednotlivých druhů hospodářských, domácích i laboratorních zvířat, využívání krmiv a krmných směsí u hospodářských zvířat a problematiku hodnocení krmiv pro potřeby zemědělských výrobních podniků, krmivářských podniků a farmářů