Laboratoř provádí kvalitativní rozbory zrna potravinářské pšenice, sladovnického ječmene a dalších obilovin, stanovení fyzikálních ukazatelů olejnin, luštěnin a mlýnských výrobků, reologická hodnocení těsta, mlecí a pekařské pokusy, senzorické hodnocení pekařských výrobků.
Nabídka pro:
- projektové týmy, účast na výzkumných projektech
- výzkumná a zkušební pracoviště
- šlechtitelské stanice
- zemědělskou prvovýrobu
- obchodníky s obilovinami
- mlýnskou výrobu
- pekárenskou výrobu
Rozsah stanovení
Zrno obilovin
- vlhkost
- objemová hmotnost (hektolitrová váha)
- sedimentační index (Zelenyho test)
- obsah N-látek
- číslo poklesu
- příměsi a nečistoty
- obsah mokrého lepku a gluten index
- obsah škrobu
- tvrdost zrna metodou PSI
- sklovitost zrna
- hmotnost 1000 zrn
- klíčivost
- rozbor sladovnického ječmene
Mlýnské výrobky
- granulace
- obsah popela
- sedimentační index (Zelenyho test)
- obsah N-látek
- číslo poklesu
- obsah mokrého lepku a gluten index
- obsah škrobu
- amylografické stanovení
- reologické vlastnosti
- farinografické stanovení
- extenzografické stanovení
- alveografické stanovení
- stanovení retenční kapacity mouky (SRC)
- stanovení obsahu maltosy v žitné mouce
Mlecí pokusy a hodnocení výtěžnosti mouk
Pekařské pokusy
- s malou navážkou 300 g mouky
- s velkou navážkou 1200 g mouky (pekařská linka)
Hodnocení pečiva z pekařského pokusu
- objemová výtěžnost pečiva
- senzorické hodnocení pečiva