Charakteristika programu
Cílem studijního programu je vzdělávání a výchova absolventů, kteří budou schopni samostatné vědecko-výzkumné práce v oblasti potravin a výživy člověka a špičkových vedoucích pracovníků pro podniky produkující a distribuující potraviny, kde mohou působit jako manažeři kvality, v oblastech analýzy a řízení hygienických rizik. Cílem programu je tedy připravit odborníky, kteří budou pak úspěšně pracovat v oblastech vědy a výzkumu, státních orgánech nebo soukromých firmách při rozhodování na úrovni vrcholového managementu. Studenti získají hluboké teoretické znalosti z oblasti získávání, analýzy a interpretace dat. Budou mít schopnost formulovat ucelené pracovní postupy sběru a zpracování dat a získají schopnosti uplatnit tyto poznatky v oblastech vyžadujících znalosti a dovednosti zejména v analytických a senzorických metodách kontroly jakosti, bezpečnosti a autenticity potravin, v technologických procesech výroby potravin a možnostech jejich ovlivnění, v aktuální legislativě a zbožíznalství, v aktuální problematice racionální výživy a výživy pro určité skupiny obyvatelstva.
Absolvent programu získá ucelené znalosti o produkci, skladování, kvalitě, bezpečnosti a distribuci potravin. Dále budou poskytnuty znalosti o různých aspektech výživy a výživové politiky člověka. Absolvent bude teoreticky i prakticky připraven zvládnout řízení, kontrolu jakosti, bezpečnosti a autenticity potravin, hodnocení nutriční či dietetické hodnoty potravin. Student bude mít hluboké znalosti z oblasti potravinářství a výživy člověka v návaznosti na zaměření jeho doktorské práce. Bude ovládat teoretické principy oboru a bude disponovat dovednostmi v oblasti vědecké práce a statistického zpracování a vyhodnocení dat. Student dále získá specifické znalosti z chemie a analýzy potravin, technologie potravin, legislativy, biochemie a výživy člověka, které rozšíří jeho teoretickou výbavu v oblasti vzdělávání Potravinářství získanou předchozím magisterským studiem.
Možnosti uplatnění absolventů
- ve vědecko-výzkumných institucích základního i aplikovaného výzkumu;
- ve vzdělávacích institucích, dozorových orgánech, státních institucích a ministerstvech zaměřených na potraviny a výživu;
- na řídicích místech ve výrobních i nevýrobních podnicích;
- v redakčních radách časopisů zaměřených na danou problematiku;
- v oblastech souvisejících s výživou člověka, s hodnocením kvality, bezpečnosti a autenticity potravin a s technologií jejich výroby.
Profilové předměty
Analýza potravin, Biochemie, Biologicky aktivní látky z rostlin, Hygiena potravin, Chemie potravin, Chemie přírodních látek, Chemometrika, Kvalita živočišných produktů, Mlékařství, Molekulární genetika, Potravinářská mikrobiologie, Potravinářské zbožíznalství, Senzorická analýza potravin; Speciální metody analýzy potravin; Toxikologie, Výživa člověka
Oborová rada
Předsedkyně:
Kouřimská Lenka, doc. Ing. Ph.D. - Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky FAPPZ ČZU
Členové:
Demnerová Kateřina, prof. Ing. CSc. - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Havlík Jaroslav, doc. Ing. Ph.D. - Katedra kvality a bezpečnosti potravin FAPPZ ČZU
Klouček Pavel, doc. Ing. Ph.D. - Katedra kvality a bezpečnosti potravin FAPPZ ČZU
Legarová Veronika, Ing. Ph.D. - Katedra kvality a bezpečnosti potravin FAPPZ ČZU
Leuner Olga, Ing. Ph.D. - Katedra tropických plodin a agrolesnictví FTZ ČZU
Neužil Bunešová Věra, doc. Ing. Ph.D. - Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky FAPPZ ČZU
Orsák Matyáš, Ing. Ph.D. - Katedra chemie FAPPZ ČZU
Pánek Jan, doc. Ing. CSc. - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Pavlíková Daniela, prof. Ing. CSc. - Katedra agroenvironmentální chemie a výživy rostlin FAPPZ ČZU
Pulkrabová Jana, doc. Ing. Ph.D. - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Rambousková Jolana, doc. MUDr. CSc. - Univerzita Karlova
Vlková Eva, prof. Ing. Ph.D. - Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky FAPPZ ČZU
Školitelé:
Capouchová Ivana, prof. Ing. CSc. – Katedra agroekologie a rostlinné produkce FAPPZ ČZU
Čítek Jaroslav, doc. Ing. Ph.D. - Katedra chovu hospodářských zvířat FAPPZ ČZU
Havlík Jaroslav, doc. Ing. Ph.D. - Katedra kvality a bezpečnosti potravin FAPPZ ČZU
Klouček Pavel, doc. Ing. Ph.D. - Katedra kvality a bezpečnosti potravin FAPPZ ČZU
Koudela Martin, doc. Ing. Ph.D. - Katedra zahradnictví FAPPZ ČZU
Kouřimská Lenka, doc. Ing. Ph.D. - Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky FAPPZ ČZU
Neužil Bunešová Věra, doc. Ing. Ph.D. - Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky FAPPZ ČZU
Pavlíková Daniela, prof. Ing. CSc. - Katedra agroenvironmentální chemie a výživy rostlin FAPPZ ČZU
Stádník Luděk, doc. Ing. Ph.D. - Katedra chovu hospodářských zvířat FAPPZ ČZU
Stupka Roman, prof. Ing. CSc. - Katedra chovu hospodářských zvířat FAPPZ ČZU
Tůmová Eva, prof. Ing. CSc. - Katedra chovu hospodářských zvířat FAPPZ ČZU
Vlková Eva, prof. Ing. Ph.D. - Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky FAPPZ ČZU
Zita Lukáš, doc. Ing. Ph.D. - Katedra chovu hospodářských zvířat FAPPZ ČZU