Charakteristika studijního progamu
Studium progamu je zaměřeno na hodnocení jakosti živočišných a rostlinných produktů, na jejich technologické zpracování a úpravu včetně konzervace a uchování potravin a produktů zemědělské výroby. Student progamu získá široké teoretické, ale i praktické znalosti týkající se metod hodnocení chemické, mikrobiologické, nutriční, senzorické a hygienické kvality potravin a surovin určených pro jejich výrobu. Seznámí se s nejnovější potravinářskou legislativou a certifikací potravin. Absolvent získá hluboké odborné znalosti z teorie systémů HACCP, analýzy a řízení hygienických rizik v závodech zpracovávajících zemědělské produkty.
Možnosti uplatnění absolventů
- řídící a manažerské pozice v zemědělských a potravinářských podnicích,
- v podnikatelské sféře zaměřené na zemědělskou a potravinářskou produkci,
- poradce v oblasti jakosti a kvality zemědělských a potravinářských produktů,
- řídící pracovník v kontrolních a inspekčních organizacích,
- v zemědělském a potravinářském výzkumu,
- ve školství středním a vysokoškolském,
- ve vyšších odborných funkcích státní správy,
- možnost pokračovat v doktorském studijním programu.
Profilové disciplíny
Hodnocení jakosti živočišných produktů, Hodnocení jakosti rostlinných produktů, Senzorická analýza zemědělských produktů, Kvalita a bezpečnost potravin, Mlékařství, Potravinářská mikrobiologie, Hygiena a zdravotní nezávadnost potravin, Cizorodé látky a nemoci z potravin, Chemie potravin, Pokročilé metody analýzy zemědělských produktů, Marketing zemědělských produktů, Certifikace potravin.