Výživa a potraviny je magisterský program zaměřený na poradenství v oblasti racionální výživy člověka, na aktivity související s hodnocením kvality a bezpečnosti potravin a s technologií jejich výroby. Cílem studijního programu je zajišťovat přípravu profesních specialistů v oblasti výživy a potravin a vedoucích pracovníků pro závody produkující a distribuující potraviny, kde budou působit při tvorbě a uplatňování HACCP, analýzy a řízení hygienických rizik. Absolvent programu získá znalosti o produkci, skladování, kvalitě, bezpečnosti a distribuci potravin. Dále budou studentům poskytnuty znalosti o různých aspektech výživy a výživové politiky člověka. Absolvent bude teoreticky i prakticky připraven zvládnout řízení, hodnocení i kontrolu kvality a nutriční či dietetické hodnoty potravin, včetně výživových doporučení a systémů stravování. Teoretická část výuky je zaměřena na problematiku chemie, mikrobiologie a speciální analytické chemie potravin. Cílem praktické části studia bude poskytnout studentům informace o faktorech determinujících kvalitu a bezpečnost rostlinných a živočišných produktů, funkčních potravin a potravních doplňků. Budou studovány způsoby zpracování, konzervace a skladování potravin, a to ve vazbě na kulinářské požadavky a živinové potřeby člověka. Jako speciální aspekty výživy člověka bude studována problematika výživy sportovců, výživa specifických skupin obyvatelstva, enterální výživa, alternativní výživové směry a výživa jako podpůrný faktor při prevenci a léčbě onemocnění.
Možnosti uplatnění absolventů
- výživoví poradci, dietologové a odborníci na výživu v poradnách výživy a zdravého životního stylu či ve fitness centrech,
- poradci se zaměřením na určité skupiny obyvatelstva (sportovci, těhotné a kojící ženy, děti, vegetariáni, vegani apod.),
- profesní specialisté a vedoucí pracovníci pro závody produkující a distribuující potraviny,
- odborníci a manažeři ve státních orgánech zaměřených na kontrolu kvality potravin,
- odborníci na analýzu a řízení hygienických rizik v závodech zpracovávajících zemědělské produkty a vyrábějících potraviny,
- odborní pracovníci specializovaných úseků s potravinami v supermarketových řetězcích,
- odborníci při výrobě a vývoji nových potravin se specifickými vlastnostmi,
- vědecko-výzkumné instituce z oblasti potravin a výživy
- v redakcích a nakladatelstvích odborné literatury zaměřené na výživu a potraviny.
Profilové disciplíny
Výživa člověka a výživová politika, Potravinářská mikrobiologie, Hygiena a zdravotní nezávadnost potravin, Kvalita a certifikace potravin, Výživa ve zdraví a nemoci, Cizorodé látky a bezpečnost potravin, Mikronutrienty, Senzorická analýza potravin, Chemie a analýza potravin, Toxikologie, Gastrointestinální a metabolické poruchy a onemocnění člověka.