13. července jsme na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze přivítali velkou skupinu farmářů ze Švýcarska, kteří se zajímali o zemědělskou prvovýrobu a potravinářství.
Zajímali se o zemědělství České republiky a intenzivní pěstování plodin a chovu zvířat, o inovace, které se aktuálně na ČZU řeší i o problematiku zemědělství v kontextu s EU.
Provedli jsme je pekárenským provozem Potravinářského pavilonu, kde jim technolog Slavomír Dobročka podrobně ukázal připravovaný proces výuky studentů a výrobny. Pomocí exkurzních lávek jsme nahlédli i do dalších provozů a Senzorické laboratoře. Dále naše kroky směřovaly do laboratoře katedry chovu hospodářských zvířat, kde nám Ing. Ondřej Krunt s Ing. Adam Kraus nastínili aktuálně řešené úkoly v oblasti kvality masa, vajec apod. Navštívili jsme Libosad, naše stáje a ateliéry krajinářských architektů a nakonec jsme se zastavili na políčku, které soudě podle reakcí jim bylo nejbližší. V praxi jsme viděli činnost kolegů z Centra precizního zemědělství.
Děkujeme za příjemnou návštěvu. Soudě podle reakcí a slov obdivu směrem k naší činnosti, ale i směrem k našemu kampusu, v Evropě se ČZU neztratí.