Dne 24. června 2024 proběhlo v prostorách Potravinářské komory ČR národní kolo soutěže Studenti pro kvalitu potravin. Národní kolo probíhalo v návaznosti na školní kola, která probíhala během celého akademického roku 2023/2024. Akce se zúčastnilo 10 studentů a studentek, kteří byli nominovaní z jednotlivých školních studentských soutěží. Za ČZU se zúčastnily Ing. Tereza Brousilová s prezentací na téma Optimalizace podmínek kultivace anaerobních probiotických mikroorganizmů, Ing. Marie Veselá s tématem Změny tokolů ve smažicím médiu při přípravě bramborových hranolků, a Ing. Alžběta Kosařová s příspěvkem Vývoj zdravotně prospěšných výrobků na bázi čerstvých sýrů adaptovaných pro trh ve Vietnamu a v České republice.
Účastníci měli možnost prezentovat během 10 minut svou práci. Na jednotlivé prezentace navazovala krátká diskuse, při které soutěžící odpovídali na dotazy členů komise, kterou tvořilo 7 zástupců z PK ČR, ČZU, VETUNI Brno, VŠCHT a MENDELU. Hodnotící se zaměřili na kvalitu prezentací a diskusi, ale rovněž i na uplatnitelnost výsledků v praxi. Prezentované práce všech soutěžících měly velmi vysokou úroveň. Práce byly dle tématu rozděleny do tří kategorií: Kvalita potravin a technologie výroby, Analýza potravin a Udržitelnost a environmentální aspekty výroby potravin. V prvních dvou kategoriích byli oceněni dva účastníci a v kategorii Udržitelná produkce potravin jeden soutěžící. V kategorii Kvalita a technologie výroby byla oceněna zástupkyně ČZU Ing. Alžběta Kosařová (školitelka Ing. Veronika Legarová, Ph.D.), které srdečně blahopřejeme a děkujeme za vynikající reprezentaci univerzity a fakulty.