Zveme vás na seminář "Současnost a perspektivy využití makroskopických hub"
12. 11. 2019 - VÚRV v Praze
KNIHA "Jedlé a léčivé houby – proč a jak je pěstovat"
Ing. Ivan Jablonský, CSc., RNDr. Václav Šašek, CSc., Doc. Ing. Martin Koudela, PhD.
Předpokládaný náklad: 3 500 kusů
Předpokládaná cena: 500 Kč
Předpokládaný počet stran: 200
Češi jsou národem houbařů. Houbaření je jednou z nejzdravějších činností. Chodíme-li dlouhé hodiny lesem, dýcháme zdravý lesní vzduch, díváme se do zeleně a, na rozdíl od různých sportů, je malá pravděpodobnost, že si nějak ublížíme. Současně, jak se usilovně soustřeďujeme na to najít nějakou krásnou houbu, stává se z nás lovec. Tím intenzívním soustředěním si očišťujeme mysl od starostí a problémů všedního dne a nález toužebné houby vyvolá vyplavování endorfinů a dobrou náladu. Rovněž různé pokrmy z hub máme v oblibě. Houby jsou zdravou potravinou s rozmanitými příznivými účinky na lidské zdraví, jak se dále v knížce dočtete.
Houby můžeme také získat tak, že si je vypěstované koupíme v obchodě nebo si je vypěstujeme sami. Pěstování jedlých hub je jedním z oborů zemědělské výroby. Houby sice netvoří podstatnou složku lidské stravy, ale jejich ohromnou předností je, že k jejich výrobě není prakticky potřeba žádná zemědělská půda, naopak se pěstují na odpadech či vedlejších produktech zemědělské výroby, jako je sláma, piliny, hobliny a jiná dřevní hmota, drůbeží hnůj a další podobné materiály. Vzhledem k rychlému nárůstu počtu lidí na zeměkouli to může, třeba již v nedaleké době, hrát významnou roli.
V dnešní době, kdy se na trhu, zejména v supermarketech, stále zvyšuje nabídka počtu druhů hub, by jejich soukromé pěstování nemělo ekonomický smysl. Na druhé straně, stejně jako zahrádkáři se radují z vlastnoručně vypěstovaných květin nebo zeleniny, při pěstování hub můžeme mít obdobnou radost, když vidíme, že z dobře připraveného substrátu nám téměř přes noc z malého zárodku vyroste krásný trs plodnic. Proto jsme se zaměřili právě na drobné pěstitele a shrnujeme rozmanité způsoby, jak vypěstovat houby v amatérských podmínkách. Nezapomíná se ani na četná doporučení pro produkční pěstitele. Knížka je doplněna obecnými poznatky o houbách, jejich charakteristice, třídění, způsobu růstu a rozmnožování, o podmínkách tvorby plodnic, o významu hub pro člověka a o jejich roli v přírodě.
K zakoupení na webových portálech vydavatelství Profi Press od října 2019.