Letní škola organizovaná v rámci Erasmus strategic partnership projektu NET-FOOT přilákala 73 studentů!

Během června proběhla současně na čtyřech evropských univerzitách s velkým úspěchem třítýdenní „Letní škola“ (Blended intensive program) organizovaná v rámci Erasmus strategic partnership projektu NET-FOOT „Síť pro transdisciplinární a nadregionální přístupy k potravinářským technologiím“, který na ČZU vedou prof. Tlustoš, doc. Klouček a Dr. Legarová. Této iniciativy se účastnilo celkem 73 studentů ze všech participujících univerzit, z ČZU v Praze 25 studentů, z UniCaen, Francie 22 studentů, z UNIMORE Itálie 20 studentů a z UPV Španělsko 6 studentů, kteří se na partnerských univerzitách intenzivně věnovali potravinářským technologiím, regionální produkci potravin a jejich kvalitě. Studenti z ČZU se zapojili do programu na všech třech partnerských univerzitách. Na ČZU jsme přivítali 16 zahraničních studentů, na jejich výuce, praktických cvičeních i exkurzích se podílela celá řada pedagogů z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU. Velkým přínosem pro praktickou výuku bylo zázemí Potravinářského pavilonu, které umožnilo v širokém měřítku získat praktické zkušenosti s výrobou mléčných, mastných i pekárenských produktů a studenti měli možnost si jejich kvalitu a chuť vzájemně posoudit. Kromě tzv. klasických výrob si studenti vyzkoušeli vybrané postupy molekulární gastronomie, seznámili se s možnostmi kulinářské úpravy jedlého hmyzu a zabývali se i metodami odhalování falšování potravin. Pro studenty bylo též zorganizováno několik exkurzí do potravinářských firem. Na závěr proběhla soutěž zaměřená na výrobu zdravých potravin z lokálních surovin. Bylo pro nás příjemným zjištěním, jak si během svého pobytu dokázali studenti zmapovat co běžně konzumujeme a s jakými inovacemi přišli, co říkáte knedlíkovým chipsům nebo bramborákovému quiche. Studenty a pedagogy vybraný nejlepší produkt na jednotlivých univerzitách on-line soutěžil mezi všemi univerzitami, v tomto finále vyhrál mezinárodní tým působící na Italské univerzitě, ve kterém byl i jeden student z ČZU.

Spokojení studenti si odvezli certifikát, který jim předal děkan FAPPZ prof. Soukup. Úspěch celého programu dokládají dvě hodnocení italských studentů., Giovanni řekl: „Zpočátku jsem byl velmi nervózní a plný pochybností, protože tato zkušenost pro mě byla nová. Děkuji vám, Veroniko, Pavle, Pavle a celému týmu, který mi, byť na krátkou dobu, dal pocit, že jsem součástí vaší fantastické instituce a zjistil jsem, že mám schopnosti, o kterých jsem nevěřil, že mi patří! Praha a zejména ČZU ve mně zanechaly nesmazatelnou stopu a budu na ně rád vzpomínat. Byla to neuvěřitelná cesta. Děkuji a doufám, že se brzy uvidíme!“. Velmi pozitivně se vyjádřil i Emanuele: „Srdečně děkujeme za nádherné týdny strávené v Praze. Gratulujeme univerzitě, organizaci a kvalitě výuky. Doufám, že s vámi budu moci v budoucnu znovu spolupracovat na stáži nebo doktorandském studiu a budu mluvit lépe anglicky než teď. Díky za všechno; nejen město mi zůstalo v srdci“.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.