VědaFest 2024

I letos na 12. ročníku VědaFestu jste nás mohli 19. června navštívit na Vítězném náměstí (Kuláťák Dejvice), kde Katedra ochrany rostlin návštěvníkům ukázala, že věda může být nejen poučná, ale i zábavná a hravá. A jak vypadal náš program?

Hlavním tématem bylo: Bez zdravých rostlin nejsou ani zdravé potraviny a krmiva: Rostlinolékařství: Jak na to? Návštěvníci si mohli vyzkoušet různé aktivity spojené s poznáváním chorob a škůdců rostlin a naučit se, jak rostlinám pomáhat.

 

Co bolí řepu cukrovou? Zkažený zub to není!

Interaktivní hra, při které se návštěvníci učili poznávat choroby a škůdce řepy cukrové. Na obrázek řepy cukrové se umisťovaly Petriho misky se škůdci a chorobami, přičemž přítomna byla i živá řepa, cukr a bonbóny.

DNA: pokročilá diagnostika, bez známé příčiny, není účinná léčba! Vyizoluj si ji taky!

Zde si návštěvníci mohli vyizolovat DNA z jahody pomocí chemikálií, které má každý doma. Byla to skvělá příležitost vyzkoušet si něco, co je běžnou součástí vědecké práce.

Příroda je mocná! Přírodní základy pesticidních látek.

Návštěvníci si mohli vyzkoušet účinky výluhů z rostlin, které daly základ nejpoužívanějším insekticidům. Na hmyzu bylo možné pozorovat, jak tyto přírodní látky fungují.

Chyť si svého hmyzáka!

Tato aktivita nabízela možnost vyzkoušet si prostředky pro monitoring škůdců, jako jsou síťky, smýkadla, lepové desky nebo Mörickeho misky. Úlovky si pak návštěvníci mohli prohlédnout pod binolupou.

 

Děkujeme všem návštěvníkům za jejich zájem a těšíme se na další ročník VědaFestu!

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.