Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze opět otevřela své brány zvědavým středoškolákům. Od 12. do 15. srpna 2024 se kampus univerzity proměnil v živou laboratoř plnou mladých nadšenců do vědy.
Mezinárodní účast a tým odborníků
Programu se zúčastnilo celkem 28 účastníků ze 4 států a 20 různých středních škol. Na projektu pracoval tým 20 vědců, asistentů a zaměstnanců, kteří společně vytvořili skutečně unikátní zážitek. Tato mezinárodní a multidisciplinární spolupráce přinesla účastníkům nevšední pohled na svět vědy.
Pestrý program plný zajímavostí
Každý den programu "Vědcem na vlastní kůži" nabídl účastníkům pestrou paletu témat a aktivit:
Den 1
Dopoledne:
1. Umělá inteligence (Ing. Martin Opatrný) "O umělé inteligenci se u nás na škole mluví spíš jako o nějakém strašákovi. Jen pár učitelů jsou otevření této technologii a ukázali nám určité věci co s ní můžeme dělat. Tato přednáška mi rozšířila obzory o tom, jak s AI pracovat, způsoby, které by mě možná ani nenapadly."
2. NanoPlant Photosynthesis Unveiled (Dr. Aayushi Gupta) "Přístup učitelky byl skvělý," pochválil jeden ze studentů. Jiný dodal: "Bylo to hezky předvedené, a venku dokázala vysvětlit různé 'jiné' rostliny."
Odpoledne:
1. Kvalita potravin (Ing. Matěj Božik, Ph.D.) "Super práce v laboratoři," nadšeně komentoval jeden účastník. Jiný dodal: "Získávání silice bylo velmi zajímavé."
2. The value in weed diversity (Dr. Theresa Reinhardt Piskáčková) "Krásný výklad energie, nadšení ve výkladu, zajímavé aktivity," ocenil jeden student. Jiný poznamenal: "Paní doktorka mluvila velmi dobře a srozumitelně anglicky. Úplně super byla výuka v terénu."
Den 2
Dopoledne:
1. Odpadní vody, bioodpady, kontaminace prostředí a léčebné konopí (Ing. Zdeněk Košnář, Ph.D.) "Přednáška o konopí byla super, a přednášející byli úžasní," poznamenal jeden student. Jiný doplnil: "Jak se odpad čistí, jak se konopí řízkuje :D, to všechno bylo fascinující."
2. From Forests to Cities: The Ecological Role of Ticks in Disease Transmission (Dr. Italiya Jignesh) "Lov/sběr klíšťat, návštěva laboratoře, vysvětlení průběhu zjišťování výsledků," to vše studenty zaujalo. Jeden účastník dodal: "Líbila se mi praktická část jako sbírání klíšťat. Dalo mi to skvělou zkušenost do života vědců, kteří toto dělají."
Odpoledne:
1. Meteorologie a klimatologie jako pomocník v zemědělství (Ing. Luboš Türkott, Ph.D.) "Pan Türkott je borec! Velmi zajímavá přednáška, která mě moc zaujala. Šla bych znovu," nadšeně komentovala jedna studentka. Jiný účastník ocenil: "Upřímnost a vysvětlení, které bylo úžasné. Propagace webu agropocasi, je škoda, že o něm neví více nejen zemědělců, ale i ostatních."
2. Porozumění chemii potravin (Anna Mascellani Bergo) "Hodně různých pokusů, zajímavá témata," poznamenal jeden z účastníků. Jiný student dodal: "Skvělé nápady a atraktivní program, který nás zaujal od začátku do konce."
Den 3
Dopoledne:
1. Soil: the unknown planet beneath our feet (doc. Ing. Vít Penížek, Ph.D.) "Líbila se mi praktická část na zkušebním poli. Analýza půdy, přímo v místě nálezu mě nadchla. Myslím si, že pedologie JE sexy věda. :)", nadšeně komentoval jeden z účastníků.
2. Soil detectives: Investigate your garden and field (doc. Ing. Martin Kulhánek, Ph.D.) "Praktická ukázka, výklad, odbornost, předané znalosti, přístup. Úplně top," shrnul jeden student. Jiný ocenil: "Skvělé vysvětlení prováděného měření."
Odpoledne:
1. Snail to salad: Understanding neglected emerging diseases (Divakaran Pandian) "Výborné vysvětlení i zábavné. Možnost zkoumání pod mikroskopem," pochválil jeden účastník. Jiný student dodal: "Rozšířila jsem si obzory ohledně nemocí hlemýžďů, o kterých jsem dříve nevěděla."
2. Návštěva pražské zoologické zahrady "Průvodce byl skvělý, zvířata také," shrnul jeden z účastníků. Jiný student poznamenal: "V zoo je skvělá ledová káva!"
Den 4
Dopoledne:
1. Hmyz jako hospodářské zvíře (Ing. Martin Kulma, Ph.D.) "Ochutnal jsem zvířecí mouku," odvážně přiznal jeden účastník. Jiný dodal: "Prohlídky prostorů na chov hmyzu byly fascinující." Další student ocenil: "Plno nových informací, zajímavých informací, možnost moučku ochutnat."
2. Learning how plants live by watching them die: Plant Chemistry in Action (Dr. Theresa Reinhardt Piskáčková) "Nikdy jsem skutečně nevěděl, co herbicidy dělají a jak fungují, takže už jen to se naučit bylo skvělé. Pak identifikace použitého herbicidu byla skvělá aktivita, možná se pokusím zkontrolovat pole v okolí mého domova, co používají," nadšeně komentoval jeden student.
Odpoledne:
1. Hodnoť všemi smysly! Jak chutná věda (Kunstová a Kopecká) "Líbilo se mi zkoušet všemi smysly," poznamenal jeden účastník. Jiný student dodal: "Možnost stát se hodnotitelem, prohlídka výroben a ukázka provozu, plno připravených aktivit."
2. Molecular Biology on the Move: Field-Based Pathogen Detection with Portable PCR Technologies (Dr. Italiya Jignesh) "Zajímavé téma, dělání vlastního PCR testu," shrnul jeden z účastníků. Jiný student poznamenal: "Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, jak se extrahuje DNA a jak tento proces funguje. To bylo velmi zajímavé."
Inspirace pro budoucnost
Program měl vliv i na budoucí plány účastníků. "Přednášky mi daly rozhled v oblasti výzkumu v různých oborech a přesvědčily mě k tomu, abych zde v budoucnu studoval," prozradil jeden ze studentů.
Jiný účastník shrnul svou zkušenost takto: "Je to skvělá příležitost pro rozhodnuté i nerozhodnuté účastníky přijít na to, jaký vědní obor bude pro ně nejzajímavější."
Co říkají čísla?
• 95% účastníků hodnotilo svou celkovou zkušenost jako "výbornou" nebo "dobrou".
• 9 z 10 studentů by program doporučilo svým přátelům.
• 80% účastníků uvedlo, že je program přesvědčil zvážit studium na ČZU.
Závěrem
"Vědcem na vlastní kůži 2024 mi dal přesně to, pro co jsem přišel," shrnul jeden z účastníků. "Vyzkoušel jsem si různé metody práce a všichni přednášející byli skvělí a podporovali nás."
Program ukázal, že věda není „jend” o bílých pláštích a složitých rovnicích. Je to dobrodružství, které může začít už na střední škole.
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů se už teď těší na další ročník, který proběhne 11. - 14. 8. 2025. Věda je totiž nejlepší, když si ji můžete osahat na vlastní kůži!