Cílem bakalářského studijního programu je příprava budoucích odborníků v oblasti výživy a kvality potravin. Program je ideální pro zájemce se vztahem k výživě a zdravému životnímu stylu.
Během studia se nejdříve naučíte obecné základy z oblastí anatomie a fyziologie člověka, anorganické, organické a analytické chemie, biochemie a mikrobiologie. Na tyto základy následně navazuje studium výživy a dietetiky člověka, potravinářského zbožíznalství, technologie výroby potravin a principy výživy zvířat a rostlin.
Naučíte se posoudit faktory ovlivňující nutriční a hygienickotoxikologickou kvalitu potravin. Získáte znalosti o produkci potravin, zejména s ohledem na jejich nutriční jakost a zdravotní nezávadnost. Teoretické znalosti jsou doplněny praktickými zkušenostmi v laboratořích a v technologickém centru, exkurzemi a terénním cvičením.
HODÍ SE PROGRAM PRO MĚ?
Program Výživa a potraviny je ideální pro studenty, kteří:- mají vztah k výživě a zdravému životnímu stylu,
- zajímají se o složení potravin,
- chtějí se orientovat ve výživových doporučeních,
- zajímají se o kvalitu a bezpečnost potravin.
KDE NAJDU UPLATNĚNÍ?
Absolventi mohou pokračovat ve studiu navazujících magisterských programů Výživa a potraviny, Kvalita potravin a zpracování zemědělských produktů, nebo se uplatnit v praxi jako:
- technik při vývoji a výrobě potravin určených pro zvláštní výživu,
- pracovník ve fi rmách vyvíjejících programy kontroly výroby, skladování a distribuce potravin,
- odborný pracovník v orgánech státní správy,
- specialista v oblastech potravinářského zbožíznalství, edukace a nutričního poradenství,
- redaktor časopisů zaměřených na výživu a potraviny,
- odborný pracovník ve fi rmách zabývajících se označováním potravin a tvorbou etiket.